Gamen werkt ontspannend, je kan de wereld om je heen korte tijd vergeten. Door online te gamen, kun je online vrienden maken over de hele wereld.
Maar soms game je langer dan je eigenlijk wilt. Je neemt je bijvoorbeeld voor om een uurtje te gamen. Maar dat lukt niet en je zit de hele avond achter de computer. Soms zelfs tot in de nacht.
Wat doet gamen met je?
Je bent verslaafd aan gamen als jij last hebt van je gedrag. Of als mensen in je omgeving er last van hebben. Dit is niet een keer zo maar het lukt je eigenlijk niet meer om te stoppen of minder te gamen. Je bent de controle kwijt. Je krijgt onthoudingsverschijnselen als je niet gamed.
Stoppen met gamen is moeilijk omdat het gamen je iets geeft. Games geven je structuur, waardering of uitdaging. Het kan zijn dat je gamed omdat je dit mist in je dagelijkse leven. De beloningssystemen in games zorgen voor de productie van de stof endorfine. Deze stof zorgt voor een geluksgevoel. Als je stopt met gamen, kun je je depressief voelen.
Gamen kan ook een manier zijn om te vluchten voor problemen. Het gamen neemt je aandacht zo in beslag dat je je echte problemen even vergeet.
Door veel te gamen kun je pijn in je lichaam krijgen, bijvoorbeeld rugpijn. Maar ook geïrriteerde ogen, depressies, bang of te dik worden zijn risico’s.
Yes We Can Clinics
Als gamen je studie, werk, sociale contacten of gezondheid beïnvloedt, kan er sprake zijn van een gameverslaving. Het is belangrijk om op tijd hulp te zoeken, en dat hoeft je niet alleen te doen.
Bij Yes We Can Clinics vind je gespecialiseerde hulp voor jongeren en jongvolwassenen met een gameverslaving.
Samen werk je aan herstel en het terugkrijgen van balans in je leven.
Kijk voor meer informatie op;
Stel je vraag
via WhatsApp
Via WhatsApp kom je gemakkelijk in contact met een medewerker van het Expertisecentrum.