Angst is een emotie die jou helpt om te reageren wanneer er gevaar dreigt. Komen angsten bij jou regelmatig voor en houden ze langer aan? Worden ze misschien steeds heviger? En staan ze niet meer in verhouding tot dat waar je bang voor bent? Dan is er sprake van angstklachten.
Heb jij last van angsten? Heb je vragen over hoe je dit moet combineren met je studie? Praat met je coach of neem contact op via de buttons hieronder.
Angststoornissen
Alle jongeren hebben wel eens te maken met een angstig gevoel. Maar bij sommige jongeren is de angst zo groot dat ze er dagelijks allerlei problemen van ondervinden. Ze trekken zich terug, gaan dingen vermijden en komen zo in een neerwaartse spiraal terecht.
We spreken van een angststoornis als angst, paniek en stress het leven van iemand gedurende langere tijd beheersen. De angst is vaker niet-gegrond dan gegrond en zorgt voor (sociale) problemen in de praktijk. Vaak zijn er ook lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, buikpijn en nervositeit (het lichaam voelt gespannen aan, trillen, zweten).
Paniekstoornissen
Bij een paniekstoornis hebben kinderen of jongeren regelmatig paniekaanvallen zonder duidelijke oorzaak. Die aanvallen bestaan uit bijvoorbeeld een versnelde hartslag, zweten, duizeligheid, flauwvallen, misselijkheid en soms ook doodsangst.
Deze aanvallen zijn vaak zo vervelend dat er een angst voor de aanvallen bijkomt. Regelmatig ontstaat daarbij ook een specifieke angst voor drukke situaties waaruit je niet gemakkelijk snel weg kan.
Ervaringsverhaal
Stel je vraag
via WhatsApp
Via WhatsApp kom je gemakkelijk in contact met een medewerker van het Expertisecentrum.