Ongeveer 20% à 30% van de jongeren voelt zich wel eens eenzaam! Er kunnen allerlei redenen zijn waarom dat zo is. Bijvoorbeeld omdat je weinig vrienden of familie hebt of niemand om mee te praten als je problemen hebt. In de meeste gevallen verdwijnt dat gevoel na een tijdje. Als het lang duurt kan het zorgen voor somberheid, verdriet, of angst.
Meer informatie over eenzaamheid kun je vinden via de volgende link:

Tip 1: Weet wanneer je eenzaam bent

Een van de beste manieren om eenzaamheid op te pakken is erkennen dat je er last van hebt. Want, wanneer je weet op welke specifieke momenten je je eenzaam voelt, dan kun je er iets aan doen. Achterhaal daarom wanneer eenzaamheid de kop opsteekt. Houd bijvoorbeeld eens een tijd een dagboekje bij. Heb je een beeld van je eenzame momenten? Bijvoorbeeld als je ’s avonds alleen thuis bent? Als je naar bepaalde films kijkt? In specifieke situaties? Zodra je weet wanneer eenzaamheid de kop opsteekt kun je een plan opstellen en actief met je gevoelens aan de slag.

Tip 2: Onderneem dingen

Thuis zitten kniezen en niets doen, is niet de oplossing voor je eenzaamheid. Kom uit je slachtofferrol en onderneem dingen. Geef je op voor een cursus, ga vrijwilligerswerk doen, word lid van een hobbyclub. Immers, dingen doen en actief bezig zijn helpt je gedachten te verzetten, geeft je energie en zorgt dat je je in elk geval al een stuk blijer en positiever voelt.
Voorbeelden nodig wat je kan doen in je vrije tijd? Kijk dan op onderstaande website.

Tip 3: Beperk je social media activiteiten

Het blijkt dat een gebrek aan vrienden in de echte wereld vaak aanleiding is voor eenzaamheid bij jongeren. Terwijl het aantal online contacten zeer groot is. Herken je dat? Misschien is het goed minder tijd in je social media te investeren en meer tijd te stoppen in het maken van nieuwe vrienden of het aanhalen van vriendschapsbanden in de ‘echte’ wereld.
Alleen online vrienden hebben kan bijdragen aan je eenzame gevoel. Ze knuffelen je niet en slaan ook geen arm om je heen.

Tip 4: Plan je vrije tijd

Een tijdsplanning maken voor de dagen dat je vrij bent, helpt nogal eens om je eenzame gevoelens het hoofd te bieden. Zeker als je weet op welke momenten eenzaamheid je overvalt. Plan bijvoorbeeld een lunchafspraak met een goede vriend. Meld je aan voor een lezing of pak een hobby op die je altijd veel voldoening gaf. Door in je vrije tijd allerlei bezigheden te plannen, heb je minder gelegenheid je eenzaam te voelen. Daarbij zorgt afleiding ervoor dat je optimistischer in het leven staat en gemakkelijker nieuwe contacten maakt. Hulp nodig bij het maken van een planning? Klikt op onderstaande button.

Tip 5: Ga nieuwe dingen doen

Ook nieuwe dingen doen, is een goed medicijn om eenzaamheid tegen te gaan. Want thuis zitten kniezen en toegeven aan je eenzaamheid zorgt dat je je eigenlijk alleen maar ellendiger voelt. Daarbij bestaat de kans dat je in een depressie belandt. Dus, raap jezelf bij elkaar en ontplooi activiteiten die je normaal niet zo snel doet. Ga een cursus Chinees volgen, leer een instrument bespelen, doe aan salsadansen, boek een reis voor alleen reizenden, enzovoort. De nieuwe kennis die je opdoet en de mensen die je ontmoet geven je nieuwe impulsen. Daarbij heb je door bezig te zijn minder tijd voor je eenzame gevoelens.
Tips om de mensen om je heen in kaart te brengen en hoe je nieuwe mensen leert kennen en vriendschappen behoudt vind je op onderstaande website.

Voel jij je eenzaam? Blijf er niet mee zitten! Ga naar één van de volgende jongerencentra in je buurt waar leuke activiteiten worden georganiseerd zoals filmavonden, meidenavonden, muziek maken. Kijk voor wat er te doen is op de sites van:

Eenzaamheid

Stel je vraag

via WhatsApp

Via WhatsApp kom je gemakkelijk in contact met een medewerker van het Expertisecentrum.

CheckIt_Chat_groot