Wat hebben de volgende mensen met elkaar gemeen? Lionel Messi, Steve Jobs, Bob Dylan, Bill Gates, Courtney Love, Steven Spielberg, Johnny Depp, Michael Jackson en Filemon Wesselink. Ze hebben allemaal een vorm van autisme (ASS).

Wat is autisme?

Autisme kun je aan de buitenkant niet zien. Het zit in je hoofd en heeft invloed op de informatieverwerking en daarmee op het dagelijks functioneren.
Alles wat jongeren met autisme zien, horen, ruiken, proeven of voelen, wordt op een andere manier verwerkt in de hersenen. Daardoor zijn ze voor sommige prikkels extra gevoelig terwijl ze andere prikkels nauwelijks opmerken. Ze ondervinden vaak problemen in de communicatie met anderen, doordat ze moeite hebben om te begrijpen wat een ander denkt en voelt en andere verwachtingen hebben over hoe iets zal gaan.

Hoe werkt een brein met autisme?

In deze video legt Joëlle met de diagnose MCDD uit hoe een autistisch brein werkt.

Beeldverhaal over autisme

Hieronder kan je een animatie bekijken. Dit geeft op een eenvoudige manier uitleg over de diagnose. Het filmpje kan ook bekeken worden in het Arabisch, Pools en Tigrinya. Ook kan je het teruglezen in een beeldverhaal.

De beeldverhalen zijn een gezamenlijk product van het Kenniscentrum Kinder- en JeugdpsychiatriePharos en Levvel (voorheen de Bascule en Spirit).

Tips voor studeren met autisme

Sybren is een 18-jarige jongen met autisme. Hij is in september 2017 gestart met de mbo-opleiding Zorg op het Rijn IJssel in Arnhem. Om hem te helpen kreeg hij ondersteuning van een persoonlijk begeleider Tamara Pere-Verhoef van het Leo Kannerhuis. In deze uitzending vertellen Sybren en Tamara over de ervaringen op het mbo. Het programma sluit af met 10 tips.

Ondersteuning

Heb je een ASS-diagnose (PDD-NOS, Asperger, Syndroom van Rett of klassiek autisme) en heb je vragen over hoe je dit moet combineren met je studie op Koning Willem I College? Neem dan contact op met het Expertisecentrum. Dit kun je doen via het contactformulier of via je mentor/(zorg)coach. Het Expertisecentrum bekijkt dan samen met jou hoe ze je het beste kunnen helpen.

Lotgenoten

Heb je zelf een ASS-diagnose en wil je graag contact met lotgenoten dan kan dat via onderstaande knop.

BannerKW1C

Stel je vraag

via WhatsApp

Via WhatsApp kom je gemakkelijk in contact met een medewerker van het Expertisecentrum.

CheckIt_Chat_groot