Heb je een student in de klas die chronisch ziek is? Hier vind je meer informatie. Bijvoorbeeld antwoorden op vragen over hoe dit gecombineerd kan worden met de opleiding.
Heb je nog andere vragen over dit onderwerp? Neem contact op met een medewerker van het Expertisecentrum Extra Ondersteuning.

Slechtziend of blind

Bij slechtziendheid kan er iets mis zijn in de ogen, de oogzenuw of de hersenen. De reden waarom mensen slecht zien, kan dus verschillend zijn.

De oogzenuw geeft visuele informatie die het oog opvangt door aan de hersenen. Als dat niet goed gaat, zie je niet of beperkt, ook al werkt het oog helemaal goed.

Slechtziendheid kent vele vormen. Wat vaak voorkomt is: wazig of dubbelzien. Of een deel van het gebruikelijke gezichtsveld niet zien (halfzijdige gezichtsuitval of kokergezichtsveld). Sommige mensen met slechtziendheid maken onbewust snelleoogbewegingen. Veel voorkomende klachten zijn: last hebben van licht, moe worden van het kijken of problemen met lezen of andere taken waarbij het zien van details belangrijk is.

 

Diabete

Diabetes, suikerziekte, is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. Dat komt doordat het lichaam te weinig van het hormoon insuline heeft. Het lichaam reageert vaak ook niet meer goed op insuline of maakt geen insuline meer aan. Insuline regelt de bloedsuikerspiegel. 

 

 

Ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van het spijsverteringskanaal. Bij deze ziekte is er sprake van een ontsteking, die zich uit kan breiden tot diep in de darmwand. De darmwand is niet aaneengesloten ontstoken; gezonde en zieke stukken darm wisselen elkaar af. 

 

Slechthorend of doof
Lichamelijke beperking
Chronische ziekten

Stel je vraag

via WhatsApp

Via WhatsApp kom je gemakkelijk in contact met een medewerker van het Expertisecentrum.

CheckIt_Chat_groot